REVITALIZACE ŠKOLNÍ ZAHRADY PŘI ZŠ BRNO, ŘEHOŘOVA 3


Zahrada naší školy pamatuje již 50. léta minulého století. Nejprve se omezovala jen na pokusné políčko a školní hřiště. Svého času naši žáci pod dohledem pedagogů dokonce pěstovali moruše, dnes již vzácné stromy, jejichž listy krmili larvy bource morušového. Ano, i naše škola produkovala jeho kokony pro zisk hedvábí. Tyto časy jsou ale již dávno pryč a po modernizaci školního hřiště a odborných učeben přichází na řadu školní zahrada.

Podařilo se nám zpracovat projekt, který byl schválen pod označením 1190700257 Revitalizace školní zahrady při ZŠ Brno, Řehořova 3 v hodnotě 586 170,- Kč (dotace Ministerstva životního prostředí činí 498 244,50 Kč). Doplatek k dotaci jsme obdrželi od zřizovatele školy - MČ Brno-Černovice. Finanční prostředky použijeme na přizpůsobení zahrady dle zásad environmentálního vzdělávání a trvale udržitelného rozvoje. Tyto pojmy slýcháme z médií stále častěji. Bohužel ne všichni jim rozumí. Využijeme tedy příležitost začít od těch nejmladších, kteří si tyto principy v nové zahradě snadněji osvojí a budou je uplatňovat ve svém budoucím životě. Naše revitalizovaná školní zahrada umožní dětem být v kontaktu s živými materiály a využívat je netradičním způsobem ve vyučování všech předmětů. „Venku“ tedy žáci stráví mnohem více času než doposud.

A co v naší zahradě přibude? Další prostor k posezení a výuce na dřevěném pódiu s podsedáky pod vzrostlým ořešákem a na mobilních lavičkách, samozřejmě doplněné školní kreslící tabulí. Ve vyvýšených záhonech se bude dařit mnoha rostlinám, zvlášť při dodržení permakulturních zásad. Plody nově vysázených ovocných stromů a keřů budou odměnou dětem o ně pečujícím. Před slunečními paprsky se budeme moci skrýt ve vrbovém tunelu a v teepee pod převislým habrem. Naopak slunnou polohu ocení bylinková spirála a sluneční hodiny. Nevzhledné kontejnery a nové velkokapacitní kompostéry skryje pnoucími rostlinami porostlá treláž. Nebude chybět ani kousek stále rozkvetlé louky a další prvky lákající volně žijící živočichy – hmyzí hotel, ježkovník, budka a pítko pro ptáky. Přitažlivé nejen pro hmyz bude i množství dalších vysázených trvalek. Nejen v hodinách fyziky žáci využijí meteorologickou budku s barometrem, teploměrem, vlhkoměrem a srážkoměrem. Každý si tedy v zahradě najde to své – ať už učitelé či děti.

Koordinátorkou projektu ve škole je paní učitelka Mgr. Veronika Foralová.